Exit
Premašio sva očekivanja

Premašio sva očekivanja

Google je 2013. izbacio „Nexus 5“ i lestvica Android telefona je pomerena. Dve godine kasnije, Google je i novom „peticom“ prevazišao očekivanja.

 

Pre dve godine, Google je izbacio LG Nexus 5 i lestvica Android telefona je bila pomerena - znatno pomerena. Google “Nexus 5” je, možemo slobodno da kažemo, do kraja 2014. bio među najboljim Android telefonima na tržištu.

 

Ambiciozan projekat Googla, “Nexus 6” skoro da se nije ni primetio na tržištu.

 

Prosto rečeno, “Nexus 5” je bio savršen u svakom smislu i Google je imao veliku odgovoronost prema simpatizerima tog uređaja kada je pravio njegovog naslednika.

 

Sada su svi znali šta mogu da očekuju od nove “petice” i očekivanja bila visoka od samog starta. A očekivanja pravih ljubitelja bilo čega teško je udovoljiti. Nakon što smo koristili “Nexus 5x” nedelju dana, možemo da kažemo da je uistinu dostigao ta očekivanja.

 

DIZAJN I EKRAN

 

Prvi utisak “Nexusa 5x” je da je veoma lak za držanje, lagan i savršeno leže u šaku. Ekran od 5.2 inča dozvoljava da držite (i koristite telefon) dok pijete kafu, držite korpu u supermarketu ili nosite kese. Matirana površina pozadinske plastike, pored toga što daje na prefinjenosti, ne dozvoljava da telefon klizi u ruci i omogućava nesmetano korišćenje jednom rukom.

Takođe, korisnik će postati ekspert da otključa telefon prilikom vađenja iz džepa. Senzor otiska prsta savršeno paše kažiprstu i neverovatno je brz. Potrebno je vrlo malo vremena da se korisnik izvešti u otključavanju telefona da ćete zaboraviti kako izgleda zaključan telefon na “Nexusu 5x”. Jedina mana je to što nije moguće ovom brzinom i lakoćom otključati “Nexus” kada je položen na sto.

 

Ekran je 1080p full HD i malo je veći od svog predhodnika. Čist i oštar ekran sa živahnim bojama je vrlo prijatan za gledanje. Osvetljenje je vrlo dobro, i upotrebljiv je čak i prilikom jakog dnevnog svetla koje pada direktno na ekran.

 

Gorila Glass 3 staklo je prekriveno posebnim slojem koji sprečava mašćenje ekrana koje, iako ne radi 100 posto, otklanja većinu otisaka prilikom normalnog korišćenja.

 

ZVUK

Zvučnik je premešten sa dna telefona na prednji deo, ispod samog displeja. Zvučnik ne remeti izgled, a otklanja šansu da svojim prstom prekrijete zvučnik kada gledate video u portretu kao što je to bio slučaj kod “Nexus 5”.

 

KAMERA

Jedna od glavnih razlika od svog predhodnika je kamera “Nexus 5x” od 12MP. To je ista kamera koju je Google stavio na “Nexus 6p” i ubedljivo je najbolja kamera koju je Google ikad instalirao u “Nexus” uređaje. Ima impozantan broj piksela i slike su bile izvanredne bez obzira koji su bili svetlosni uslovi. Kamera takođe dozvoljava snimanje 4k videa bez ikakvih poteškoća. Čak i pri potpunom zumiranju, kamera vas neće razočarati.

 

BATERIJA

Baterija je poboljšana od “Nexus 5” i kapaciteta je 2,700mAh. Iako se ovo ne smatra jednom od većih baterija na tržištu, dovoljna je da bez problema dozvoli intenzivno korišćenje ceo dan. Najveća zasluga toga je, naravno, Marshmallow 6.0 operatvni sistem. Telefon nikada nije dogurao do dva dana korišćenja, što je i očekivano ali brzo punjenje “Nexusa 5x” će vam napuniti praznu bateriju za nešto više od sat vremena.

 

Specifikacije:

Ekran: 5.2 inča IPS LCD, 1.080 x 1 920 piksela (424 ppi)

Procesor: Snapdragon 808 (dual Cortex-A57 + quad Cortex-A53, Adreno 418)

OS: Android 6.0 Marshmallow 

Memorija: 16 GB, 32 GB

Kamera: Zadnja: 12.3 MP, dual-LED blic; 2160p video snimanje; Prednja: 5 MP

Povezivanje: USB Type-C, Cat. 6 LTE, NFC, Android Pay, Wi-Fi, BT

Baterija: 2.700 mAh, Doze power saving

 

MAŠINA

Za svoju cenu “Nexus 5x” je impresivan “ispod haube”. Procesor je Qualcomm Snapdragon 808 1.8 Ghz hexa-core, sa 2GB rama. Mana - “Nexus 5x” ne dozvoljava proširenje memorije preko mikro SD kartice tako da ćete morati da se zadovoljite sa 16 ili 32GB interne memorije.

 

VIP TRETMAN

“Nexus 5x” koristi Androidov 6.0 Marshmallow OS koji je, što se nas tiče, ubedljivo najbolji operativni sistem, i to ne samo u kategoriji Android telefona. Takođe, ne zaboravite da će vlasnici “Nexusa” uvek imati VIP tretman kod Googla, nešto što nikako nije zanemarljivo.

Zahtevne korisnike vrlo je teško zadovoljiti, ponekad čak i nemoguće.

 

Ali, ako uspete u tome oni će vam biti najveći i najsrdačniji ljubitelji. Ono što je Google uradio, jeste da je pokušao baš to - da pravim ljubiteljima legendarnog “Nexus 5” telefona pruži ono što oni žele. Rezultat - fantastičan telefon.

 

CENA

Ostaje da vidimo po kojoj ceni će “Nexus 5x” biti formiran na našem tržištu. Međutim, ako pogledamo ostala tržišta gde je “Nexus 5x” prisutan neko vreme (košta oko 300 dolara u SAD), nijedan telefon neće moći da mu priđe u njegovom cenovnom segmentu. Ponekad se ispati slušati svoje fanove, i te kako.

 

izvor: Blic.rs